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Question 1 

According to "Contract Data - Part A", GCC Sub- Clause 8.2 "Time for Completion" 
provides for 2 milestones.  

Please clarify, what percentage of completion and estimated by what method must be 
achieved at the specified point of time? 

Answer  

One refers to the Sub-Clause 8.2 of Contract Data – Part A, regarding time for completion at 
500 days and 915 days after commencement date determined as two milestones.  

The Particular Conditions of Contract (PCC) – Part B, by Sub-Clause GCC 8.2 hereby clarify the 
application of milestones.  

Milestone 1: Reaching 40% progress of the works within 500 days from Commencement Date. 
Progress shall be calculated from the value of works certified by the Engineer in the monthly IPC 
statement as compared to the total contract value (the calculation shall exclude the Bill of Quantity 
- General Items, the Dayworks Bill of Quantity and any Provisional sum for contingencies), 

Milestone 2: The Contractor shall complete the whole of the Works within the Time for Completion 
for the Works, including: 

a) Achieving and passing of the Tests on Completion, and 

b) Completing all works which are stated in the Contract as being required for the Works to be 
considered to be completed for the purpose of taking-over under Sub-Clause 10.1 [Taking Over of 
the Works and Sections]. 

Question 2 

According to "Contract Data -Part A", GCC Sub- Clause 1.1.3.3 "Time for Completion" is 
indicated 915 days (30 months), but according to the position of the BoQ, Item 00402, number of 
months provided for of the Contract office maintenance is 24.  

Please clarify this discrepancy. 

Answer  

The correct quantity is the one set forth in the Contract Data - Part A", Sub- Clause 1.1.3.3, 
which is 30 months. 

The BoQ is being amended accordingly, as per the Amendment no.1, issued on the even date with 
these clarifications.  
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Question 3 

According to Section IV: Eligibility and Qualification Criteria, Table 3. Experience, Sub 
Factor 3.1 General experience, it is required to demonstrate "Experience as a contractor in the 
execution of at least two (2) contracts .... that are similar to the proposed contract..., as described in 
the Table 3-1 "Similarity". This table contains list of works and their quantities. Please, clarify if it 
means that each of the above mention contracts should include all the listed works with the quantities 
not lower than those indicated in Table 3-1 (which would actually mean extension of "Specific 
Experience" requirements). 

 Otherwise, please confirm that quantities from the Table 3-1 can be ignored for the General 
experience Sub-Factor requirements. According to Sub-factor 3.3 Specific Experience, item III) it is 
necessary to demonstrate experience in "Bridge construction/rehabilitation works executed within the 
last five (5) years: 2 bridges".  

Can the above experience by demonstrated by construction of two grade separated 
intersections (which include an overpass construction). 

Answer  

 
Table 3-1 is meant to provide specific criteria to determine similarity of the Participant’s 
experience, rather than making reference to the Section IV, Requirements of the tender document, 
which contains a broader range of requirements, and which is the alternative option used in such 
cases. The range of the works included in the Table 3-1 is usual for this type of road works and 
shall remain unchanged.  
 
Grade separation intersection works such as overpass construction that has required a foundation 
/ column / beam type structure will be considered as demonstrated experience for bridge 
construction / rehabilitation works. 
 

Question 4 

BoQ Item 30302 "Drainage layer of optimal mix  ..." mentions    "ballast" of   0-63 mm 
according to SM EN 13285 GA. BoQ Item 30304, 30306 "Base course of optimal mix..." mentions 
"crushed stone" of  0- 63 mm, also according to SM EN 13285 GA. 

Please provide additional clarifications regarding these materials, their characteristics, 
methods and sources of import, etc., or confirm that the same type of material can be used for all the 
mentioned types of works? At this it should be added that according to the requirements of technical 
specifications, clause 012, the material according to SM EN 206, SM 324 and SNiP 3.06.04-91 
should be used for ''ballast" and "crushed stone". 
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Answer  

We refer to the BoQ items nos. 30304 and 30306 “Base course of optimal mixture crushed 
stone, 0-63 LA30, according to SM EN 13285 GA”.  

The Technical Specification mention the characteristics for optimal mixtures crushed stone 
fr. 0-63mm as base course. Please refer to the sub - chapter 303.04 “Construction Procedures”.  

The standard SM EN 13285 specifies requirements for unbound mixtures used for 
construction, the aggregate requirements are defined with appropriate cross-reference to EN 13242.  

The EN 13242, specifies the properties of aggregates obtained by processing natural or 
manufactured or recycled materials for hydraulically bound and unbound materials for civil 
engineering work and road construction.  

Participant has the discretion to determine the source of import.  

Question 5 

According to BoQ item 10306 "Removal and reuse of the old road system under pavement" 
the specified volume of work is 34 569 m3. The drawings (sheets 168 - 174) do not indicate detailed 
information about the type of the "old road system" and locations of this work.  

Please provide detailed explanations and drawings as it is important for correct pricing of 
this BoQ item. 

Answer  

The payment item consists of removal of underground material after milling of old/existing 
asphalt layers.  

The location of requested works is determined by the Type pavement cross-sections Types 1, 2, and 
7, or, Cross Sections Types 1, 2, 4 and 7.  

The part of existing road is supposed to be reconstructed, rehabilitated by recycling of existing 
asphalt pavement, and/or reinforcement of existing pavement by application of asphalt layers (please 
refer to the Type pavement cross-sections and Cross Sections Types sheets).  

The reconstruction sections have a variable thickness of the underground pavement system 
determined by the following layers: base course of crushed lime stones and sub-base course/drainage 
layer of sand. 

The resulted materials shall be stored and re-used according to the Sub-chapter 103.03 of the 
Technical Specification.  

 

 



 

5 

Question 6 

According to BoQ Item 30201 "Asphalt concrete pavement milling..." the specified volume 
of work is 16 305 m3. The drawings (sheets 168 - 174) do not indicate detailed information about the 
type of the pavement and locations of this work. 

Please provide detailed explanations and drawings as it is important for correct pricing of 
this BoQ item. 

Answer  

The location of requested works is determined by the Type pavement cross-sections Types 
1, 2, and 7, or, Cross Sections Types 1, 2, 4 and 7.  

The chainage of sections shall be determined by the Cross sections Volume 3.3 and Volume 
3.4.  

Participant shall ensure that the requirements of Chapter 302 of Technical Specifications are 
met.  

Question 7 

According to BoQ 90401 "Provision and placing of Gabions...", the works are measured in 
m2. At the same time, the Technical specification clause 507.02. "Gabions" states: Gabions shall 
be measured asper m3. 

Please provide your clarifications to the above. 

Answer  

The payment item 90401 “Provision and placing of Gabions, double twist hexagonal 3.0mm 
wire mesh, all sizes, including unfolding, lacing, bracing” is measured in square meter.  

Participant shall ensure that the requirements of Chapter 904 of Technical Specifications are met.  

Question 8 

             
Clause 301.01 of the Technical specification requires: "When the proportion of the unbound 
crushed stone in the cold recycling mixture is more than 35 %, then the crushed stone in excess of 
35% shall be pre-coated with bitumen". 

Please provide additional information regarding the amount (percentage of the total content) of 
binder that should be added, and what methods are permitted for treating new material with 
bituminous binder and if this method should be applied to BoQ item 30801. 
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Answer  

Please refer to Tender BOQ Item 30101 [Cold recycling of the asphalt Concrete pavement 
according to CP D 02.12-2014, H=200mm]. The estimated quantity for cold recycling [BOQ Item 
30101] is 30,272m2, which at nominated depth of 200mm depth equates to 6,054m3.  Considering a 
35% new aggregate to 65% old (milled material) split for the mixture, this will require about 2,120m3 
new aggregate and 3,935m3 of milled material. 

As can be seen under Tender BOQ Item 30201 [Asphalt concrete milling to any depth and re-use 
according to design requirements] the estimated quantity of milled material is 16,305m3.  

Provided the successful Contractor takes proper care to stockpile the milled materials [for reuse], 
there will be no need for the Contractor to add more than 35% of new aggregates to the Cold 
Recycling mixture, as there is far more milled material available than that required for the Cold 
Recycling works. 

Participant shall ensure that the requirements of Chapter 301 of Technical Specifications are 
met. 

Question 9 

 According to Section IV: Eligibility and Qualification Criteria, Table 3. Experience, Sub-Factor 
3 3.3 Specific Experience:…. the minimum cumulative experience in the following key activities shall 
be demonstrated: 

iv) Cement stabilized base and sub-base courses laying on a single contract in the past three (3) years 
not less than: 

• 60,000 cubic meters, executed during the period stipulated above.” 

In order to avoid any misinterpretation, could you confirm that “60 000 m3 of Cement 
stabilized base and sub-base courses laying” should be executed during one year (consecutive 12 
months)?   

Answer  

 The criterion requires “…the minimum cumulative experience…” in several key activities listed 
therein, including, “Cement stabilized base and sub-base courses laying on a single contract in the 
past three (3) years” not less than: 60,000 cubic meters, executed during the period stipulated above”. 
[emphasis in bold added in all cases]. 

 Therefore, the required quantities are related to the 3-years period (while there is nothing in the 
text to infer the understanding contained in the request).  

Question 10 

 The quarries are being mentioned in the said file. Did you take into account these quarries in 
your calculations? As far as we know the quarries in your file are not suitable for asphalt. In the event 
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that the quarries which are being mentioned in your files will not be used by contractor, can you offer 
alternative quarries? please clarify 

Answer  

It is the Participant’s responsibility to locate / determine the source quarry for suppling the 
necessary materials for unit price calculations.  

All materials must comply with the Contract Technical Specification requirements. 

Question 11 

Do we have to register in clients system except EBRD system in order to submit or upload 
our offer? 

Answer  

Please refer to the ECEPP TERMS AND CONDITIONS OF SERVICE 

(https://ecepp.ebrd.com/terms-and-conditions). 

Question 12 

 As per EBRD Client E-procurement portal prospective bidders need to submit the tender before 
01/09/2023. But as the requirements are very high and local market searches will take much time to 
prepare a proper estimation of the work. As a result, it is not possible for us to prepare a best 
competitive offer within the time specified. Under the above circumstance, we would request for an 
extension of time for tender submission by at least 1 month. We hope, you would grant our request in 
order to ensure fair participation of all bidders. 

 Answer  

The date for submission has been extended by September 11th, 2023, as per Tender Notice 
Addendum no.1. 

Question 13 

 In the Contract Data - Part A, Sub-Clause 8.2 [Time for Completion], Sub-Clause 8.7 
[Delay damages for the Works] and Sub-Clause 14.l5(b) [Currencies of Payment] (payment of the 
damages) include Milestone 1 and Milestone 2 requirements. The Participant did not find the 
details of Milestone 1 and Milestone 2 requirements within the Tender Documents. Please specify. 

Answer  

 Please refer to Answer of Question 1. 

Question 14 

 In the Contract Data - Part A, Sub-Clause 14.2 [Advance Payment] (number and timing 
of instalments) include that the advance payment shall be made in two equal instalments following 
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cumulative compliance with the conditions stated under PCC 14.2 of the Particular Contract 
Conditions (Part B). However, the Tender Documents do not include Particular Contract 
Conditions (Part B). Please provide the details of PCC 14.2.  

Answer  

The full package of Tender Documents, including the Particular Contract Conditions (Part 
B) are available and may be downloaded on ECEPP. For your ease of reference, on the Platform, 
the PCC are entitled “ECEPP Works Single 3.2 PCC-R33-ver.1.0.pdf”, as shown below: 

 

Question 15 

The Tender Documents do not include Particular Contract Conditions (Part B). Please provide.  

Answer  

Please refer to answer no.14. 

Question 16 

 In the Contract Data - Part A, Sub-Clause 4.2 [Performance Security], the Participant did 
not find the details of required minimum credit rating of Bank issuing Performance Security. Please 
specify. 

Answer  

Details of required minimum credit rating of Bank issuing Performance Security are provided 
SCC 4.2 [Performance Security]. It is stated that “[…]Any bank located outside of the Republic of 
Moldova that may be requested to issue the Performance Guarantee, shall have, for the validity 
period of the Performance Guarantee, a minimum credit rating of “BBB-“ according to Standard & 
Poor's and Fitch Ratings or “Baa3” according to Moody’s Investors Service. Contractor shall provide 
evidence of compliance with this requirement on a bi-annual basis. 
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In cases where the issuing bank is a bank from the Employer’s country, the bank shall not be under 
direct supervision or administration regime by the National Bank of Moldova […]”. 

 Question 17 

 In Section IV: Eligibility and Qualification Criteria, the Participant did not find 
Requirement details for Form ESHS-2W: ESHS Experience. Please specify.  

Answer  

Please follow Amendment no.1 to the Tender Documents, issued on the even date with these 
clarifications. 

Question 18 

 In Section IV: Eligibility and Qualification Criteria Table 6. Equipment, the Participant did 
not find Type and Characteristics for Crane. Please specify.  

Answer  

The required capacity is 25 tones. 

Question 19 

Type pavement cross-section Tip 3, Tip 5 and Tip 6 include laying of new hot-mix asphalt 
layers directly on the existing road structure upon carrying out local repairs where necessary. In 
these sections. there might be additional asphalt required in order to eliminate unevenness of existing 
asphalt surface and/or to reach design levels if the levels of existing asphalt are below required. 
Accordingly; 

i) Please provide detailed survey readings of existing asphalt surface 

ii) In which BOQ item should the Bidder include the additional asphalt cost?  

Answer  

i) Please refer to the Construction Drawings Volumes 3.1, 3.3 and 3.4. The existing and 
design data are definite in cross-sections (Volume 3.3 and 3.4).  

Also refer to the sub-chapter 006.02. Survey Beacons and Benchmarks; Setting Out of Technical 
Specifications: “In the case of foundations, earthworks or where the Engineer considers it 
necessary, the Contractor shall, in conjunction with the Engineer, take such original ground levels 
or other measurements as may be necessary to define the conditions prior to the start of work.  
Agreed levels and dimensions shall be recorded in writing, signed by the Contractor and Engineer, 
and shall form the basis of the measurement of such works.”  

ii) In a case where additional leveling works are required [using asphalt] to reach the design 
level the work will be measured and paid under BOQ Item 30506.   
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Question 20 

Considering, that the Tender Security Form contains a phrase: "Time as from which a 
demand can be presented if different from the date of issue: A demand under this guarantee may 
be presented as from the due date for the submission of tenders." 

Can the Guarantor bank add the phrase to the text of the guarantee: 
"Due date for the submission of tenders: 01.09.2023"? 

Answer  

Yes. It is allowed to include the due date for the submission of tenders. Please be reminded 
to take into consideration any extension(s) of time for Tender submission deadline. 

Question 21 

 Can the Guarantor bank add a subclause (c) to the Guarantee Expiry Clause: 
“(c) in any case, at the latest on dd.mm.yyyy” (e.g. 27.01.2024)  

Answer  

The expiry conditions are clearly provided under a) and b) in the text of the Tender Security 
Guarantee. Thus, no other modifications to the text of the Guarantee are permitted. 

Question 22 

 Considering that the Tender Security is issued in English, should the name of the 
Beneficiary remain in Romanian: “I.S. Administratia de Stat a Drumurilor Str. Bucuriei 12A, or 
can be written in English (according to Data Sheet - “State Road Administration”)?  

Answer  

 It is confirmed that the name of the Beneficiary shall be written in Romanian. 

Question 23 

 We would like to respectfully request a two-week extension for the deadline of the 
tender submission. Due to the current vacation season and scheduling conflicts, we were unable 
to conduct a thorough site inspection necessary for preparing a comprehensive commercial 
proposal within the original timeframe.  

Answer  

The date for submission has been extended by September 11th, 2023, as per Tender Notice 
Addendum no.1. 
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Question 24 

 We could not find proper aggregate for asphalt in Moldova. We therefore have been 
seeking Romanian market. Hence, we kindly ask you time extension in order to prepare reasonable 
offer. 

Answer  

The date for submission has been extended by September 11th, 2023, as per Tender Notice 
Addendum no.1. 

Question 25 

As a result of in summer season when staffs go for vacation, we need more time for 
competitive bidding. Therefore, we would like to request a 4 weeks’ time extension in order to 
submit the tender documents. 

Answer  

The date for submission has been extended by September 11th, 2023, as per Tender Notice 
Addendum no.1. 

 


