La 19 februarie conducerea Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” a avut o întrunire cu reprezentanta companiei UNDP Istanbul d-na Dagamar Novohradska, la care sa discutat despre implementarea sistemului meteorologic rutier în Republica Moldova.

  Obiectivul Proiectului – acordarea asistenței necesare și crearea premiselor în vederea dezvoltării sistemului meteorologic rutier în Republice Moldova cu scopul eficientizării întreținerii curente a drumurilor, fluidizarea transportului rutier și sporirii siguranței rutiere inclusiv pe timp de iarnă.

   La 15 noiembrie 2019 Proiectul de instalare a 2 stații meteo rutiere a fost finalizat și testat cu succes.

   Stațiile meteo rutiere au fost instalate pe drumurile publice naționale:

– R3 Chișinău – Hâncești – Cimișlia – Basarabeasca – frontiera cu Ucraina, km 21+990;

           – R6 Chișinău – Orhei – Bălți, km 30+630.

   Proiectul prevede o cofinanțare în sumă de 74,65 mii USD, din care:

           – de până la 40 mii USD – costuri suportate de UNDP,

           – de până la 12,1 mii USD – costuri suportate de Cross Zlin a.s. și

           – de până la 22,5 mii USD – costuri suportate de ÎS „ASD” din sursele Programului privind repartizarea Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2019.

       Doamna Dagamar Novohradska a apreciat înalt implementarea cu succes a acestui proiect de instalare a 2 stații meteo rutiere și și-a  exprimat disponibilitatea de colaborare pe viitor.

   Conform Hotărârii cu privire la aprobarea Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023 nr.636 din 11.12.2019, extinderea sistemului de prognozare și control a condițiilor de circulație prin multiplicarea stațiilor meteo rutiere, vor fi instalate 30 de stații meteo rutiere funcționale până în noiembrie 2022.