Drumarii sunt pregătiți pentru ciclonul din zilele următoare

E frumos când afară ninge și gerul pișcă obrajii, dar aceste momente plăcute aduc bătaie de cap celor care pornesc la drum.

În legătură cu preîntâmpinarea meteorologică de ninsori puternice și viscol pentru următoarele zile, Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” informează că drumarii sunt bine pregătiți pentru a efectua lucrările de deszăpezire și întreținere a drumurilor. Pentru executarea lucrărilor de deszăpezire și distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice sunt pregătite pentru a fi antrenate mașini și utilaje rutiere în număr de 479 unităţi, inclusiv:

– autogredere – 104;

– buldozere cu şenile – 35;

– tractoare pe pneuri cu lame – 92;

– freze de zăpadă – 18;

– distribuitoare auto – 136;

– încărcătoare – 53;

– excavatoare – 41.

La lucrările de deszăpezire a drumurilor sunt gata să intervină peste 480 muncitori. La momentul actual, întreprinderile specializate au în stocuri 37 mii tone de material antiderapant. De asemenea, din această iarnă, la indicația Ministrului Transportului și Infrastructurii Drumurilor, dl Iurie Chirinciuc, pe drumurile naționale cu cel mai mare trafic rutier, M2 Chişinău – Soroca – frontiera cu Ucraina şi R3 Chişinău – Hînceşti – Cimişlia – Basarabeasca, pentru combaterea poleiului se utilizează sare tehnică curată – măsură ce sporește siguranța la trafic. Pe sectoarele dificile de drum, după necesitate, vor fi organizate posturi de remorcare a unităţilor de transport care se confruntă cu dificultăți. În conlucrare cu Inspectoratul național de patrulare al MAI vor fi întreprinse măsuri pentru a nu admite blocarea drumurilor de către mijloacele de transport, care nu sunt pregătite corespunzător pentru circulaţia pe timp de iarnă.

Pentru monitorizarea stării drumurilor naționale, Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” are instalate 40 camere video care asigură vizualizarea on line a stării drumurilor pe întreg teritoriul țării. Pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, funcționează serviciul operativ în regim “non-stop” la Î.S. “Administraţia de Stat a Drumurilor” (tel. 022-74-89-61, 022-22-55-30, e-mail serviciu@asd.md).

Î.S. “Administrația de Stat a Drumurilor” recomandă participanților la trafic să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulaţiei Rutiere în vigoare și anume ca mijlocul de transport:

– să fie echipat cu cauciucuri de iarnă;

– să se efectueze deplasarea cu viteză redusă;

– să corespundă normelor tehnice în vigoare sistemele de frânare și iluminare;

– să corespundă normelor tehnice în vigoare sistemul de semnalizare;

– să fie în stare de funcţionare acumulatorul şi alte elemente ale vehiculului ce pot înfluenţa direct sau indirect la siguranța rutieră.

În caz contrar, ASD recomandă conducătorilor auto să se abțină de la deplasare.

 

e-Transformare, comunicare