ASD va coopera cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat pentru extinderea sistemului de prognozare şi control a condițiilor de circulație

În cadrul unei întrevederi a conducerii Administrației de Stat a Drumurilor cu reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHM) s-a discutat despre eventuala semnare a unui Acord de colaborare pentru îmbinarea utilizării rezultatelor observațiilor meteorologice și implementarea sistemului meteorologic rutier în Republica Moldova.

“Acordul va stabili procesul de cooperare interinstituțională dintre ASD și Serviciul Hidrometeorologic de Stat, inclusiv schimbul de date şi informații, experienţă şi bune practici”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Veaceslav Potop.

Până în prezent, de către ASD au fost instalate 2 stații meteo rutiere în preajma localității Pojăreni din raionul Ialoveni, pe drumul public național R3 și în localitatea Peresecina din raionul Orhei, pe drumul R6.

„Stațiile meteo automatizate instalate în cadrul SHM asigură măsurarea presiunii atmosferice, a temperaturii și umidității aerului, direcţiei şi vitezei vântului, cantității de precipitații, temperaturii suprafeței solului și altele, aceste caracteristici fiind esențiale pentru controlul condițiilor de circulație. Utilizarea reciprocă a rezultatelor observațiilor meteorologice ale SHS și ASD va îmbunătăți monitoringul meteorologic pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Directorul adjunct interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihail Grigoraș.

Conform Hotărârii nr.636 din 11.12.2019 cu privire la aprobarea Planului de acţiuni al Guvernului pentru anii 2020 – 2023, până în noiembrie 2022, vor fi instalate 30 de stații meteo rutiere funcționale pentru extinderea sistemului de prognozare şi control a condițiilor de circulație.