Administrația de Stat a Drumurilor și Inspectoratul Național de Securitate Publică al Inspectoratului General al Poliției au desfășurat la data de 3 martie acțiuni comune pentru intensificarea respectării  prevederilor Regulamentului circulației rutiere și regulilor privind vinieta de către participanţii la trafic.

Astfel, reprezentanții serviciului evidență vinietă al ASD, responsabil de asigurarea înregistrării taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova în baza Legii nr. 280 din 16.12.2016 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, împreună cu angajații INSP, au verificat respectarea achitării vinietei de către conducătorii auto care dețin autoturisme înmatriculate în străinătate și corectitudinea procurării acesteia.

Acțiunea derulată în municipiul Chișinău a avut drept scop identificarea conducătorilor auto care au încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere, depistarea eficientă și documentarea mijloacelor de transport pentru care nu a fost achitată vinieta.

Între ora 9:00 și 13:00, angajații INSP, în calitate de agenți constatatori, au întocmit 7 procese verbale și au aplicat amenzi șoferilor care nu au achitat vinieta. Cea mai mare amendă, care a fost aplicată, este de 3000 de lei.

În anul 2020, au fost procurate circa 435 mii de viniete cu un cost total de peste 95 milioane de lei, încasați în bugetul statului.

De la începutul anului curent, deținătorii autovehiculelor și remorcilor atașate la acestea înregistrate peste hotarele țării au cumpărat circa 73 mii viniete cu o sumă totală de peste 16 milioane de lei.

Pentru prima intrare a autoturismului și remorcii, înmatriculat în străinătate, pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 180 de zile, costul vinietei constituie 85 de euro, pentru următoarele perioade consecutive sau incomplete de 180 de zile, taxa pentru folosirea drumurilor va constitui 180 de euro. După primele 180 de zile pentru care a fost achitată vinieta, pentru următoarele perioade consecutive sau incomplete de 180 de zile, taxa va constitui 180 de euro și nu 85 de euro.

Vinieta poate fi procurată la filialele și agențiile băncii BC „Moldova Agroindbank” SA, la terminalele de plată (QIWI, Paynet, Paymaster și MMPS), dar și online, accesând paginile web www.vinieta.gov.md sau www.evinieta.gov.md, prin intermediul Serviciului Guvernamental de plăți electronice (MPay). Pentru a ușura procesul de înregistrare și procurare a vinietei, a fost creat ghidul de utilizare, pus la dispoziția utilizatorului,  atât pe pagina web a vinietei în compartimentul „Despre”, cât și pe www.asd.md.