ASD a participat la evenimentul de lansare a Raportului privind accesul la informații și masa rotundă “Indicele Accesului la Informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”

Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” a participat la prezentarea Raportului privind accesul la informații și la masa rotundă „Indicele Accesului la Informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, care au fost desfășurate în regim online.

Evenimentul a inclus o prezentare a constatărilor primului Raport special anual al Freedom House privind accesul la informații și o evaluare a problemelor existente, juridice și de altă natură, care împiedică accesul la informații de interes public.

Raportul cuprinde rezultatele unei analize comprehensive a gradului de transparență a instituțiilor publice în Republica Moldova, care s-a bazat pe o abordare metodologică originală elaborată în scopul acestei analize și s-a ținut cont de standardele și cele mai bune practici internaționale.

ASD a fost evaluată pe marginea accesibilității informațiilor publice la solicitare și a obținut 2 puncte din cele 4 maxim posibile.

Menționăm că Administrația de Stat a Drumurilor oferă informații vaste pe pagina web a întreprinderii și pe rețelele de socializare. De asemenea, lucrează în permanență la creșterea transparenței activităților instituției.

În rezultatul analizei calității cadrului normativ și a practicilor pe un eșantion larg de instituții publice, s-a constatat că nivelul general al transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova este destul de redus. Aceste rezultate îngrijorătoare nu trebuie doar discutate pe larg la nivel public, dar și să motiveze și să accelereze realizarea unor reforme considerabile în acest domeniu.

Evenimentul este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasada Britanică la Chişinău și implementat de Internews în Moldova și Freedom House.