Administrația de Stat a Drumurilor și Serviciul Hidrometeorologic de Stat au semnat un Acord de cooperare interinstituțională

Administrația de Stat a Drumurilor și Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHM) au semnat un Acord de cooperare interinstituțională, schimb de date şi informații parvenite de la stațiile meteo, experienţă şi bune practici.

Acordul stabilește îmbinarea utilizării rezultatelor observațiilor meteorologice și implementarea sistemului meteorologic rutier în Republica Moldova.

“Colaborarea  dintre cele două instituții va asigura crearea condițiilor favorabile pentru schimbul de experiență și metodologii privind prognozarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase,  cât și informarea operativă privind consecințele lor în scopul luării deciziilor prompte”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Veaceslav Potop.

Părțile se vor consulta reciproc în vederea problemelor privind aplicarea legilației din domeniile de competență, vor efectua studii cu constituirea unor echipe comune de experți, precum și analize pentru identificarea și accesarea  fondurilor de dezvoltare.

Acordul de cooperare prevede utilizarea reciprocă a rezultatelor observațiilor meteorologice ale SHS și ASD și va îmbunătăți monitoringul meteorologic pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Directorul adjunct interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihail Grigoraș.

Stațiile meteo automatizate instalate în cadrul ASD și SHM asigură măsurarea presiunii atmosferice, a temperaturii și umidității aerului, direcţiei şi vitezei vântului, cantității de precipitații, temperaturii suprafeței solului și altele.

Aceste caracteristici sunt esențiale pentru controlul condițiilor de circulație, în special pe  timp de iarnă, pentru identificarea operativă a sectoarelor de drum, unde este necesară intervenția muncitorilor  rutieri cu utilaje speciale pentru combaterea lunecușului.