Andrei Ermurachi activează în calitate de șef al Direcției Implementare Proiecte din cadrul Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”. Cu această ocazie a oferit un interviu despre activitatea sa. 

Unde v-ați făcut studiile și ce v-a motivat să alegeți acest domeniu?

Andrei Ermurachi: ,,Din dorința de a contribui nemijlocit la realizarea intereselor generale ale societății, ce ar influența la starea de bine a cetățenilor, am ales domeniul construcțiilor.

Astfel, am decis să-mi fac studiile la Universitatea Tehnică a Moldovei, devenind Inginer licențiat în domeniul materialelor și articolelor de construcții. În perioada studiilor, m-a inspirat domeniul infrastructurii drumurilor prin oportunitățile acestuia de a mă realiza profesional. Drept urmare, am continuat cu studii de master în Arhitectură și Construcții, specializarea Drumuri, Materiale și Mecanizare în Construcții.”

Cum a început cariera Dvs în domeniul infrastructurii rutiere?

Andrei Ermurachi:  „După obținerea licenței, mi-am început activitatea în cadrul unei companii de profil în domeniul infrastructurii rutiere, în calitate de inginer de proiecte și devize. Pe parcursul a 3 ani de activitate am acumulat o vastă experiență în domeniu, care a contribuit la formarea mea profesională.”

În ce constă activitatea Direcției Implementare Proiecte?

Andrei Ermurachi: „Activitatea Direcției are drept scop implementarea proiectelor de execuție, după caz cu efectuarea studiilor de fezabilitate în corespundere cu cerințele normative în vigoare, precum și implementarea acestora având ca obiectiv construcția și/sau modernizarea drumurilor publice naționale în vederea realizării interesului general al societății ce ține de asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță, confort și maximă fluiditate.

Prin urmare, Direcția contribuie nemijlocit la dezvoltarea rețelei de drumuri publice, asigură atât transparența și utilizarea eficientă a mijloacelor financiare alocate, cât și libera concurență în procedurile de achiziții publice, conform legislației în vigoare.”

Ce așteptări aveți și ce v-ați propus să realizați în programul de șef al Direcției Implementare Proiecte?

Andrei Ermurachi: „Cea mai mare realizare ar fi ca fiecare coleg din cadrul Direcției să se regăsească în activitatea pe care o exercită, să fie motivați şi să-și îndeplinească conștiincios sarcinile de serviciu.

Ce ține de domeniul tehnic, așteptările mele nu se limitează doar la activitatea Direcţiei, dar și la realizările Î.S. ,,Administraţia de Stat a Drumurilor” în întregime. Astfel, în comun cu colegii, depunem eforturi mari pentru a asigura digitalizarea proceselor din domeniul rutier, promovarea unei imagini transparente în fața contribuabililor,  îmbunătățirea confortului şi siguranţei la trafic.

În acest sens, ne dorim ca bunele practici utilizate la nivel internațional să fie implementate și în Republica Moldova, pentru a avea o infrastructură bună, de care să beneficieze fiecare dintre noi.”

Ce recomandări aveți pentru a atrage mai mulți tineri spre breasla drumarilor?

Andrei Ermurachi: „Înainte de toate, recomand ca fiecare să-şi aleagă domeniul potrivit caracterului personal, pentru a fi eficient și a avea succes pe plan profesional. Totodată, sa fie motivați ca să lucreze cât mai bine şi să-şi depăşească limitele, trecând dincolo de responsabilitățile stabilite în contractul de muncă, indiferent de domeniul ales.

Pentru tinerii care doresc o atmosferă degajată la locul de muncă şi o activitate unde monotonia nu îşi găsește locul, le recomand să aleagă domeniul rutier. În acest sens, îi îndemn cu toată încrederea să urmeze centre de excelență care dezvoltă ingineri profesioniști. Chiar dacă profesia de drumar nu este deloc ușoară, ne oferă posibilitatea de a contribui direct la bunăstarea cetățenilor.”