În cadrul unei întrevederi, conducerea Administrației de Stat a Drumurilor a discutat cu reprezentantul companiei Royal Map, Eugeniu Cepoi despre sistemul informațional geografic rutier dezvoltat pentru evidența activelor rutiere de pe drumurile naționale din Republica Moldova.

Sistemul reprezintă o hartă interactivă (vezi AICI), în care au fost introduse date despre categoria, starea drumurilor, geometria, îmbrăcămintea rutieră, indicele de planietate și altele. De asemenea, harta conține un motor de căutare unde pot fi vizualizate sectoarele de drum în funcție de poziția kilometrică și coordonatele geografice.

Subiectele abordate în cadrul ședinței au fost dezvoltarea bazei de date geospațiale rutiere a ASD, facilitarea comunicării cu alte organizații și instituții pentru schimbul de date dintre acestea privind infrastructura rutieră.

“E important să dispunem de o bază de date performantă, care să includă toate activele rutiere. Datele prezentate pe harta interactivă vor contribui la planificarea lucrărilor necesare de a fi efectuate pe drumurilor naționale, vor spori transparența, cât și vor contribui la analiza siguranței rutiere pentru evitarea situațiilor de accident. Este necesar să extindem hărțile pentru coridoarele internaționale cu scopul de a dezvolta în continuare rețelele rutiere”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

În prezent, se lucrează la menținerea, actualizarea și dezvoltarea sistemului cu structuri și aplicații noi, pentru că informația este în permanentă schimbare și trebuie transpusă pe hartă, pentru a fi ușor accesată.