Reprezentanții ASD și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au efectuat o vizită de lucru în Republica Cehă în perioada 14 – 18 noiembrie 2021, în cadrul Programului „Schimb de experiență, dezvoltarea capacităților și implementarea studiilor pentru sistemele de cântărire în mișcare”.

În context, a avut loc o  întâlnire cu ambasadorul Republicii Moldova din Republica Cehă, reprezentanții Ministerului industriei și comerțului și companiei “Smartplan”, care a prezentat studiul “Evaluarea fezabilității, aplicării sistemelor de cântărire în mișcare (WIM – weight in motion) în Republica Moldova”.

Activitatea delegației a costituit vizita la sediul companiei cehe “Cross Zlin”, unde a fost prezentat procesul de monitorizare a sistemului de cântărire în mișcare și cel de asamblare a dispozitivelor, precum și inspectarea stațiilor în patru locații.

Funcțiile sistemului de cântărire în mișcare includ măsurarea demensiunii vehiculului, detectarea roților duble și multiple, clasificarea extinsă a vehiculelor și măsurarea vitezei acestora, afișarea informațiilor personalizate cu mesaje variabile, timpul de călătorie și studiul direcțional, colectarea taxelor în funcție de greutatea reală a vehiculului și altele.

Pentru implementarea cu succes a unui sistem WIM în Republica Moldova, este recomandată selectarea a 5 locații corespunzătoare pentru instalarea cântarelor. Ulterior, în cadrul acestor 5 locații se vor efectua măsurări și studii pentru a alege locația optimă pentru instalarea stațiilor luând în considerare avantajele și dezavantajele fiecărui amplasament.

Cele mai potrivite locații sunt drumurile recent reabilitate, pentru a asigura protejarea celor mai valoroase investiții.

Vizita a fost desfășurată în contextul implementării de către ASD a proiectului platformei tehnologiilor inteligente de trafic INVIPO cu extiderea sistemului prin adăugarea componentei de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj.