Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan a participat la conferința privind proiectul de cooperare transnațională Danova, care oferă servicii inovatoare de transport pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere din regiunea Dunării.

Evenimentul a avut loc cu participarea conducerii UTM, a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Primăriei municipiului Chișinău, Asociației Nevăzătorilor din Moldova.

Potrivit Uniunii Europene a Nevăzătorilor, există peste 30 de milioane de nevăzători și cu deficiențe de vedere, care nu pot călători independent, deoarece mai mult de 96% din sistemul de transport european, în special în regiunea Dunării, nu este încă accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere.

Scopul principal al proiectului Danova este de a îmbunătăți accesibilitatea aeroporturilor, porturilor, stațiilor de tren și autobuz pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe, pentru a le permite să aibă acces deplin la toate informațiile și serviciile de transport.

Pe baza unei abordări transnaționale și de cooperare, partenerii proiectului vor căuta soluții existente și exemple de bune practici care pot fi eficient trasferate în regiunea Dunării, vor proiecta un nou concept de sistem de transport complet accesibil pasagerilor nevăzători și cu deficiențe de vedere și vor testa soluții și servicii inovatoare. De asemenea, vor educa grupurile țintă relevante cum să utilizeze aceste soluții și cum să sprijine în mod adecvat pasagerii cu deficiențe de vedere.

Proiectul cu o durată de 30 de luni (01 iulie 2020 – 31 decembrie 2022) și un buget total de peste 2 milioane de euro, finanțat de Danube Transnational Programme – Interreg, reunește parteneri din 9 țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Republica Moldova, Slovenia,  Ungaria) și 14 parteneri din acestea, motivați să lucreze împreună pentru a face facilitățile de transport mai accesibile.