Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor, au avut o ședință online cu mediatorul din cadrul Comisiei de Adjudecare a Disputelor, Nigel Grout, reprezentanții antreprenorului ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. și companiilor care supraveghează efectuarea lucrărilor de construcție, Eptisa în consorțiul cu Temelsu.

În cadrul conferinței cu Nigel Grout s-a discutat despre progresul lucrărilor de construcție a drumului național M3 – sectoarele Porumbrei-Cimișlia și drumului de ocolire a orașului Comrat înregistrat de la ultima ședință, dificultățile cu care se confruntă antreprenorul la executarea contractelor și neînțelegerile care ar putea apărea între părți, astfel încât orice dispută să poată fi prevenită și soluționată.

Ședințele cu mediatorul, în calitate de mecanism preventiv pentru monitorizarea și asigurarea implementării proiectului, sunt stabilite o dată la 3 luni sau mai des, în funcție de dificultățile apărute în executarea contractelor.

La etapa actuală, lucrările de construcție a 19 km ai drumului național M3, sectoarele Porumbrei – Cimișlia desfășurate de ONUR, înregistrează un progres de îndeplinire de peste 41%, iar construcția a 18 km ai drumului de ocolire a orașului Comrat arată un progres de peste 39%.

Contractele, cu o valoare a investiției de peste 59 milioane de euro, acordate de Banca Europeană de Investiții, au fost încheiate cu compania ONUR la începutul lunii septembrie a anului 2018, termenul de finalizare a lucrărilor fiind sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022.