În cadrul unei ședințe de lucru, conducerea ASD a discutat cu reprezentanții companiei de consultanță Roughton International pe marginea procesului de implementare a programului HDM – 4, utilizat pentru managementul activelor rutiere și prioritizarea drumurilor naționale.

Specialiștii ASD, împreună cu consultantul în domeniul softului HDM – 4 au prezentat progresul obținut până în prezent cu ajutorul programului, pentru drumurile regionale ale Republicii Moldova, care au fost divizate în 1700 de sectoare pentru 3000 de km de drum.

În program au fost introduse date privind denumirea drumurilor, localitate, poziția kilometrică, lungimea și lățimea sectoarelor, geometria, îmbrăcămintea rutieră, starea drumurilor, degradările atestate, tipurile de lucrări care pot fi executate, intensitea traficului, indicele de planietate și altele.

În conformitate cu datele introduse, softul HDM – 4 a generat lucrările optime necesare de a fi efectuate pe fiecare sector de drum regional în scopul remedierii degradărilor: lucrări de plombare, colmatare a fisurilor, tratamente bituminoase, reconstrucție, reparație capitală sau așternere a unor straturi noi de îmbrăcăminte rutieră, etc.

De asemenea, pentru menținerea sectoarelor de drum în stare bună, programul oferă date privind timpul optim de intervenție cu lucrări în următorii 15 ani, sectorul de drum, care trebuie să fie reparat prioritar, precum și valoarea investiției necesare.

Scopul implementării programului HDM – 4 este de a estima profitabilitatea investițiilor potențiale, de a îmbunătăți starea drumurilor în perspectivă și de a minimiza cheltuielile pentru utilizarea drumurilor.

„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat la implementarea softului HDM – 4. Proiectul este unul de importanță majoră pentru infrastructura rutieră, pentru că ne va ajuta să efectuăm lucrări de reparație cu prioritate acolo unde ne indică parametrii tehnici, economici, de siguranță rutieră, sociali, cât și cei de mediu, în scopul asigurării traficului rutier în condiții de siguranță, de fluență și continuitate. Voi acorda suportul necesar pentru suplinirea veridică a datelor colectate pentru ca să avem rezultate maxime”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Softul HDM – 4 este implementat de ASD în confirmitate cu Strategia de transport și logistică pe anii 2013-2022, aprobată prin Hotărârea Guvernului 827/2013.

Programul urmează să fie suplinit cu date despre drumurile republicane și cele expres din Republica Moldova.