Viceprim – ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, conducerea ASD și reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică au desfășurat o ședință cu directorii S.A. Drumuri despre pregătirea drumurilor publice naționale pentru sezonul de iarnă 2021-2022.

Activităţile de administrare şi întreţinere a drumurilor sunt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor S.A. „Drumuri”, cu care ASD a încheiat contracte de antreprinză.

În context, directorii S.A. Drumuri au raportat privind dotarea cu mașini și utilaj rutier pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi combatere a lunecușului, cât și volumul și stocul de material antiderapant, sare tehnică și nisip/savură.

A fost constatat că nivelul de pregătire a companiilor către sezonul de iarnă este de circa 70%, respectiv viceprim – ministrul le-a solicitat să efectueze în termen de o săptămână achizițiile necesare.

“Vreau responsabilitate, vreau implicare și receptivitate. Să se demonstreze spirit de gospodar în raionul fiecăruia. Voi fi cu ochii pe S.A. Drumuri și urmează inopinat să le fac și câte o vizită ca să văd dacă s-au ținut de cuvânt”, a menționat Andrei Spînu.

Vicepremierul a cerut să fie creat un grup de lucru format din responsabili din cadrul ASD, INSP și S.A. Drumuri, astfel încât să fie organizată o monitorizare regulată a situației pe drumurile naționale, pentru a asigura circulația în condiții de siguranță pe toată perioada rece a anului.

“În prezent, sunt pregătite circa 60 de mii de tone de material antiderapant pentru combaterea lunecuşului pe drumurile publice, stocul necesar fiind de 97 de mii de tone. Mai trebuie procurate 12 mii de tone de sare tehnică și 24 de mii de tone de nisip/savură. S.A. Drumuri trebuie să se mobilizeze de urgență și să suplinească stocurile de materiale, pentru că iarna poate veni în orice moment și trebuie să fim pregătiți”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Din 22 noiembrie curent, pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, va funcţiona serviciul în regim „Non-stop” al  Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor”. Acesta va putea fi accesat la: Telefon: 22-55-30; 74-89-61; 060 477 117. E-mail: serviciu@asd.md