În cadrul conferințelor misiunii Băncii Mondiale de supraveghere a implementării Proiectului ,,Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ în Republica Moldova, desfășurate cu participarea conducerii Administrației de Stat a Drumurilor, reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii și antreprenorilor, a fost examinat stadiul de realizare a contractelor finanțate cu suportul BM, implementare a programului de planificare optimizată a lucrărilor rutiere PMS și integrare a contractelor bazate pe criterii de performanță pentru întreținerea periodică a drumurilor naționale.

Întrunirile au fost organizate în format online și au vizat desfășurarea activităților ce țin de monitorizarea procesului de reabilitare, în special, procentul îndeplinirii volumelor de lucrări la renovarea a 12,5 km, parte a Coridorului 13.2, ce trece prin satul Pîrlița, comuna Alexeevca din raionul Ungheni și Milești din raionul Nisporeni și a circa 10 km, parte a Coridorului 8.3, ce traversează localitățile Hârbovăț, Sverida și Onișcani din raionul Călărași. Pentru îmbunătățirea Coridorului 13.2 și 8.3, BM a acordat un împrumut cu o valoare totală de peste 185 milioane de lei.

Misiunii Băncii Mondiale li s-a raportat și statutul de îndeplinire a lucrărilor rutiere contractate în anul 2020 și demarate în luna martie a anului curent privind îmbunătățirea a 36,5 km, parte a Coridorului 10, ce traversează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi și Trifești din raionul Rezina, a peste 34 km ai Coridorului 16 ce traversează localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni și a circa 11 km ai Coridorului 13.1 ce trec prin satul Pîrlița și comuna Alexeevca din  raionul Ungheni. Proiectele de reabilitare a Coridoarelor 10 și 13.1 au o valoare totală de peste 448 milioane de lei, iar cel de reparație a Coridorului 16 – circa 363 milioane de lei cu cofinanțare din sursele fondului rutier.

În context, experții BM vor elabora un aide-mémoire care va include rezumatul ședințelor misiunii și analiza activității părților la implementarea Proiectului ,,Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’. Totodată, misiunea BM a apreciat eforturile depuse de MEI și ASD în vederea adaptării operative a acțiunilor la provocările situației epidemiologice a infecției COVID-19.

Acordul pentru implementarea Proiectului Băncii Mondiale ,,Îmbunătățirea a Drumurilor Locale’’ a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie a anului 2016, având o valoare de 80 milioane de dolari, alocați Guvernului Republicii Moldova pentru modernizarea drumurilor locale cu cofinanțare din mijloacele fondului rutier în valoare de 6,3 milioane de dolari.