Astăzi, în prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a șefului Direcției Infrastructurii de Transport din cadrul MIDR, Radu Rogovei, a conducerii „ASD”, Sergiu Bejan, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai antreprenorului „Rutador” S.R.L.,  a avut loc deschiderea oficială a noului drum de ocolire a satului Troița Nouă.

Menționăm că, traseul R30 din Republica Moldova reprezintă o arteră rutieră importantă din sud-estul țării, începând la Anenii-Noi și conectându-se la traseul R2 către Chișinău.

Construcția acestui drum, care începe la km 12,775 și se întinde până la intersecția cu drumurile R30 și G110, a fost esențială pentru eliminarea problemelor cu care s-au confruntat șoferii de-a lungul anilor, în special în timpul sezonului rece, fiind un segment cu drumuri înguste, curbe periculoase și vizibilitate redusă pe o distanță de aproximativ 10 km.  

Obiectivul specific al proiectului este un drum cu o lungime de 6,4 km, 2 benzi de circulație și lățimea părții carosabile între 7,0-10,5 m. Pentru menținerea direcției generale și utilizarea optimă a cursului bazinului hidrografic, au fost prevăzute 23 de unghiuri de viraj. De asemenea, sunt asigurate condiții optime de siguranță, cu distanțe de vizibilitate pe carosabil de minimum 200 de metri, astfel încât șoferii să poată reacționa în mod corespunzător la orice situație din trafic.

Acest drum a fost construit de la zero, pe teren gol, devenind astăzi un drum nou, sigur și executat conform standardelor europene. Dispune de marcaje corespunzătoare, intersecții, sisteme de drenaj pentru scurgerea apelor pluviale, indicatoare rutiere și alte facilități care asigură un mediu de conducere sigur și confortabil. În plus, oferă șoferilor o alternativă rapidă și sigură la traseul vechi, reducând semnificativ distanța și timpul de călătorie, precum și costurile de întreținere, mai ales în sezoanele de toamnă și iarnă.

Amintim că, valoarea acestui proiect este de peste 146,27 mln de lei, bani alocați din mijloacele Fondului Rutier.

Mulțumim antreprenorului local „Rutador” S.R.L. pentru construcția acestui drum. Fiecare km reparat și fiecare drum nou construit, înseamna o legatură mai puternică între orașele și satele noastre.