În cadrul unei întrevederi a conducerii Administrației de Stat a Drumurilor cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii s-a discutat pe marginea integrării tehnologiilor inteligente de trafic  și modernizării sistemului meteorologic rutier pe teritoriul țării.

În acest context, ASD va elabora un plan de acțiuni pentru dezvoltarea sistemului de prognozare și control al condițiilor de circulație, achiziționarea și montarea stațiilor meteo rutiere funcționale pe teritoriul Republicii Moldova și finalizarea conceptului de cântărire în mișcare a camioanelor ce tranzitează drumurile naționale.

Implementarea platformei tehnologiilor inteligente va moderniza sistemul de monitorizare a fluxului de transport care traversează drumurile publice naționale, va colecta informații referitor la starea vremii și va contribui la identificarea autovehiculelor care încalcă restricțiile de tonaj și depășesc sarcina pe osie admisibilă.

,,Îmbunătățirea sistemului de control al traficului și micșorarea numărului de autovehicule care depășeșc limitele de masă și dimensiuni admise va asigura durabilitate și fiabilitate traseelor naționale, acestea fiind exploatate de automobilele pentru care au fost prevăzute. Totodată, informațiile generate de  sistemul modernizat de cântărire în mișcare a transportului auto vor fi utilizate la proiectarea construcției și reabilitării structurii rutiere a drumurilor, optimizând cheltuielile de întreținere a acestora’’, a comunicat Directorul General al ASD, Veaceslav Potop.

Până în luna noiembrie a anului 2021, în conformitate cu Hotărârea nr. 636 din 11.12.2019 cu privire la aprobarea Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, pe traseele naționale vor fi instalate 15 stații meteo rutiere funcționale și amenajate 10 puncte de măsurare a traficului, finanțate din mijloacele fondului rutier.