În cadrul unei întrevederi desfășurate la sfârșitul lunii ianuarie, conducerea Administrației de Stat a Drumurilor a comunicat cu reprezentantul antreprenorului Evrascon JSC (Azerbaidjan) despre starea șantierelor de lucru, conservate pentru perioada de iarnă. În context, a fost  pus în discuție statutul lucrărilor de reabilitare a 2 sectoare de drum, parte a traseului național R1 Chişinău-Ungheni-Sculeni și a unui tronson al drumului național R33 Hînceşti-Lăpuşna-M1.

În prezent, lucrările de reabilitare a celor 3 segmente de drum, aflate în proces de execuție, au fost conservate, cu semnalizarea rutieră corespunzătoare pentru sezonul rece.

Reabilitarea tronsonului cu o lungime de circa 17,6 km, parte a drumului național R1, prezintă un progres de execuție a lucrărilor de 85,5%, realizate cu un împrumut de peste 23 milioane de euro acordați din fondurile Băncii Europene de Investiții.

Reparația sectorului de drum cu o lungime de 22,1 km, parte a traseului național R1, are un progres de execuție de peste 76,6%, fiind finanțată din împrumutul de circa 15 milioane de euro, alocat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Tot din sursele BERD, sunt executate lucrările de reabilitare a 37,2 km ai drumului național R33, cu un progres de execuție de peste 45,4 % și o  valoare totală a contractului de peste 18 milioane de euro.

Antreprenorul este în dificultate financiară, ceea ce poate afecta reluarea fluidă a lucrărilor de reabilitare, odată cu începerea sezonului cald.

De asemenea, ASD a solicitat prezentarea în regim de urgență a unui plan de acțiuni, care să indice în termeni concreți, capacitatea antreprenorului de finalizare a contractelor.   Odată cu acesta, va fi stabilită o ședință repetată cu reprezentanții Evrascon JSC și APL-urilor din orașele și satele traversate de cele 3 tronsoane supuse reabilitării.

,,Monitorizez personal derularea contractelor încheiate cu Evrascon. Antreprenorul urmează să ne asigure că dispune de capacitatea de a încheia integral lucrările de reabilitare, ținând cont de faptul că termenii contractual stabiliți pentru finalizarea acestora au fost depășiți. Compania azeră va achita penalități cu o valoare de 10% din suma totală a fiecărui contract, pentru întârzierea executării lucrărilor’’, a accentuat Directorul General Interimar al ASD, Veaceslav Potop.

Lucrările de reabilitare pe cele 3 contracte în derulare ale antreprenorului urmau să fie finalizate încă în anul 2016.