În cadrul unei întrevederi, reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor au discutat cu reprezentanții antreprenorului LLC Automagistral Pivden despre procesul de reabilitare a 85,5 km ai drumului național M3 Chișinău – Giurgiulești.

Proiectul este divizat în 2 sectoare și prevede reabilitarea sistemului rutier a 54,4 km ai primei secțiuni, ce traversează ieșirea din municipiul Comrat, satele Chirsova, Congaz și Svetlîi din UTA Găgăuzia, Balabanu, Aluatu și Chirilovca din raionul Taraclia și construcția a 31,1 km de drum nou a secțiunii doi, ce trece prin localitățile Ciumai din raionul Taraclia și Burlăceni din raionul Cahul.

Lucrările de reabilitare a drumului național, care duce la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de circa 83% pe primul lot și circa 44% pe al doilea.

În prezent, antreprenorul execută lucrări de construcție a șanțurilor de evacuare a apelor pluviale, frezare a asfaltului existent, așternere a stratului din piatră spartă, a stratului de uzură, cât și a celor din macadam și binder.

Costul total al lucrărilor de reparație și construcție a drumului național M3 constituie circa 30 milioane de euro, bani alocați din împrumutul acordat Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Antreprenorul și-a asumat obligația de a finaliza integral lucrările contractuale în luna ianuarie a anului 2022.