Interviu cu Scurtu Stanislav – cel mai tânăr specialist al Administrației de Stat a Drumurilor

Stanislav Scurtu este inginer și activează în calitate de specialist coordonator în serviciul analiză și planificare, direcția evidență drumuri și planificare lucrări din cadrul Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor”. Stanislav are 23 de ani, fiind cel mai tânăr angajat din echipa ASD și cu această ocazie, a oferit un interviu despre începutul carierei sale.

Mariana Mereuța: Care a fost motivația de a alege facultatea de Urbanism și Arhitectură? De unde vine pasiunea pentru drumuri?

Stanislav Scurtu: Am absolvit Facultatea Urbanism și arhitectură, specialitatea “Căi ferate, Drumuri, Poduri” la Universitatea Tehnică a Moldovei. În prezent, continui studiile de masterat la aceeași facultate, specialitatea “Drumuri, materiale și mecanizare în construcții”. Pasiunea pentru drumuri a venit pe parcursul studiilor la Colegiul Tehnic al UTM. Mi-am dorit să am un loc de muncă stabil, bine plătit si cel mai important, să fie interesant.

M.M.: Absolvirea UTM-ului v-a marcat traseul profesional?

S.S.: Cu siguranță, da! Datorită cadrelor didactice de la UTM am însușit multă informație utilă, am primit sfaturi și îndrumări despre ceea ce vreau să fac în viitor și ce ramură să aleg. Activitatea la ASD a fost pentru mine un vis și doar prin multă muncă și straduință, acest vis s-a îndeplinit.

M.M.: De ce ați ales să activați la ASD? Care este cel mai interesant lucru în activitatea Dumneavoastră?

S.S.: Activitatea la ASD mi-a demonstrat că viziunea, gândirea și cunoștințele pe care le-am acumulat la universitate sunt extrem de necesare pentru ceea ce fac aici.  La ASD continuăm să învățăm și  să implementăm noi tehnologii și softuri pentru analizarea infrastructurii rutiere din țară, care stabilesc unde și când va trebui să ne implicăm cu lucrări de reparație. Îmi place gândul că prin munca mea voi contribui la îmbunătățirea drumurilor naționale.

M.M.: Ce credeți despre drumurile din Republica Moldova? Ce ați îmbunătăți în calitatea rețelei rutiere?

S.S.: Consider că situația actuală a infrastructurii rutiere din Republica Moldova este una complicată, dar nu este foarte rea. Starea drumurilor actualmente continuă să se îmbunătățească, precum și experiența companiilor locale devine mai vastă. Aș îmbunatăți sistemul de control a calității executării lucrărilor și aș introduce mai multe practici folosite în Uniunea Europeană.

M.M.: Unde vă vedeți peste 5 ani?

S.S.: ASD se dezvoltă cu pași mari, din acest motiv, peste 5 ani mă văd un specialist mult mai bun, cu o bază de cunostințe acumulate din activitatea practică, care vor ajuta la îmbunătățirea rețelelor de drum din toată țara.

M.M.: Ce le-ați recomanda celor care sunt la început de drum în carieră?

S.S.: Aș vrea să recomand celor care își doresc un viitor mai bun, să studieze cât mai mult și să aibă încredere în propriile puteri. Este foarte important să se regăsească în domeniul care le place și să nu uite că viitorul este în mâinile noastre, la noi acasă!

M.M.: Vă mulțumim pentru interviul acordat. Vă dorim mult succes în continuare!

Mariana Mereuța, șef serviciul informare și comunicare cu mass – media.